Op sociale websites geven gebruikers vaak interesses aan bv. door foto's, evenementen te "liken". Op basis hiervan kunnen kunnen marketeers advertenties plaatsen die afgestemd zijn op de persoonlijke interesses en dat blijkt heel effectief te zijn. Voor de marketeers is het effectief kopen van een product eerder van secundair belang. Wat echt telt, is de belangstelling die wordt opgewekt bij de consumenten. Een tweede punt wat in het voordeel blijkt te spelen van marketeers is dat de modale Fb-gebuiker een hooge zelfwaarde heeft en zelfs narcisitis is en de ervaring leert dat bij dergelijke mensen adverteren via sociale netwerken zeker aanslaat.
Mensen hoeven niet bezig te zijn met of een product gekocht te hebben van een merk om ermee geassocieerd te kunnen worden. Je hoeft een Mercedes bijvoorbeeld niet in bezit te hebben, om jezelf te kunnen identificeren met deze luxe auto.
De juiste strategie: Hier is het belangrijk om na te denken over het type product dat je aanbiedt, op welke doelgroep je wil inspelen en hoe je hen wil bereiken. Als eerste spreekt naambekendheid een grote rol. Dit kan je bereiken door promoties aan te bieden en te communiceren met (potentiële) klanten. En als laatste valt of staat het al dan niet aanslaan van de advertentie met een goede en doordachte strategie.
Bv. Als je een event wilt organiseren voor liefhebbers van een bepaalde muziekstijl kan je op basis van de interesses van Facebook gebruikers je publiek uitbreiden door deze personen bloot te stellen aan je flyer.
Goede content: Adverteren op Facebook is enkel effectief als je werkelijk wat te melden hebt aan het “grote” publiek. Als het je echter in eerste instantie om het bereiken van jouw fans of volgers gaat, hoef je geen grote publike campagne op te starten, maar volstaat het om op jouw fanpagina te adverteren.
Bv. Als je iets in de aanbieding hebt, verspreid je deze best via je eigen fanpagina. Je volgers "liken" en 'sharen" en zo bereikt je advertentie stilaan het grote publiek en wordt naambekendheid opgebouwd.
Sociale context: In marketing heeft de omgeving een grote invloed op het koopgedrag van de consument. Het is dan ook cruciaal om dit te benutten en bij een advertentie gegevens van directe of indirecte groepen te betrekken (referentiegroepen, aspirationele groepen, opinieleiders en het gezin,..). Bv. Als je ziet dat je vrienden, populaire kennisen of groepen, idolen en statussymbolen fan zijn van een pagina en er producten kopen, zal je sneller geneigd zijn om hetzelfde te doen.
Maak gebruik van de mogelijkheden om te segmenteren: Tracht de consument steeds gericht te benaderen door hem enkel die zaken te tonen die hem interesseren. Bv. Als je laatste speurtocht op de website van Zalando schoenen waren, wordt dit onthouden en verschijnen er op websites zoals Facebook je laatst bekeken, maar ook soortgelijke schoenen.
Kijk niet alleen naar de laatste klik: Het is belangrijk om aanwezig te zijn op sociale media, zeker als de consument in een orientatiefase zit en zo op zoek is naar alternatieven. Zo bouw je naamsbekendheid op en zal de consument zich dat herinneren op het ogenblik van de aankoop. Niet doorklikken op het ogenblik van advertentie betekent niet dat de consument het product niet koopt. Het gaat dus ook om naamsbekendheid.
Bv. Als elke dag geconfronteerd wordt met een banner met schoenen van Zalando op Facebook, ga je op het moment dat je schoenen nodig hebt terugdenken aan die reclame en is het wel eens mogelijk dat je dan op de website op zoek gaat naar schoenen.
Naast enkel de consumentenmarkt, heeft marketing op facebook ook mogelijkheden voor B2B. In het artikel worden 3 voorbeelden aangehaald. Een eerste voorbeeld is om klanten te laten inschrijven op een gratis nieuwsbrief. Zo worden je potentiële (geïnteresseerde) klanten in je database opgenomen. Een ander voorbeeld is om klanten via Facebook een offerte te laten aanvragen én hun extra korting aan te bieden. Als laatste voorbeeld biedt een bedrijf eerst beperkte informatie gratis aan, en kan je de volledige inforatie tegen betaling verkrijgen. Dit laatste wordt het Freemium model genoemd.